Tämän blogin on kirjoittanut Sirkka-Liisa Kaukanen. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana.
Pari kuukautta alkaa olla bokashointikokemusta. Keittiöjätteitä onkin syntynyt mukavasti marjastuksen ja sienestyksen myötä. Erityisen runsaasti on syntynyt bokashointinestettä pihakasvien lannoitukseen. Nestettä tulee niin runsaasti, että sitä voi tuottaa myös naapurille.
Lämpimän sään ansiosta olen säilyttänyt astioita lasitetulla parvekkeella. Välillä tosin olen epäillyt, että tila voi olla ajoittain liian kuuma hellesäillä. Bokashoinnista on tullut hauska tapa, johon olen innostunut.Tiiviit astiat ja Bokashi-rouhe estävät hajuhaitat. Banaanikärpäsetkään eivät ole haitanneet tänä kesänä marja-aikaan.
Fermentoinnista on huomattavaa hyöty verrattuna tavalliseen kompostointiin.
Aiemman kokemuksen mukaan käyttäen lämpökompostoria olen tutkiskellut kompostointieneroja. Bokashoinnin fermentoinnissa hyödynnetään mikrobitoimintaa, jonka ansiosta hapatettu biomateriaali säilyttää kasvien tarvitsemat ravintoaineet, kuten typen valmiissa mullassa. Näin multa on ravinteikasta ja sopii hyvin kaikille kasveille. Näin ei tarvitse ostaa kaupasta ravinteita. Multa kuten biojätekin tuoksuu raikkaalta.
Lämpökompostorissa multa ei ehdi tekeytyä käyttökelpoiseksi vuoden aikana. Joka talvi kompostori jäätyy ja odottaa kevään aurinkoa sulattamaan sisältä. Toisinaan kompostoriin voi kehittyä homettakin, jos bakteerit tai sienet saavat yliotteen. Lämpökompostorissa näkyy pieniä ötököitä ja/tai matoja kantta avattaessa. Kaipa ne tekevät siellä omaa työtään. Bokashointiin verrattaessa keittiöjätteitä voi viedä päivittäin ja sekoittaa mukaan aina kuiviketta. Kompostorihan ei ole ilmatiivis ja sen ilmastoinnista/tuuletuksesta on huolehdittava, ettei sisältö ala mädäntyä. Usein huomaa kuitenkin sisällön olevan liian kosteaa, kuivikkeesta huolimatta, jolloin kompostointi ei edisty kunnolla. Poistoputki kyllä työntää liiat nesteet ulos.
Ainakin opin, ettei bokashiastiaan kannata laittaa kahvin suodatinpusseja, kun ne eivät fermentoidu ja näkyy vielä ajan kuluttuakin multakompostorissa. Myös biojätteet kannatta pilkkoa mahdollisimman pieniksi, jotta astian saa täytettyä ilmatiiviisti.
Kokemukseni mukaan pidän bokashoinnista enemmän kuin lämpökompostorista, mikä ei ole tuottanut näin nopeasti raikasta multaa. Yllättävän paljon multaa syntyy muutamasta sangollisesta. Kaiken kukkuraksi multa on vielä ravinteikasta. Innolla jään odottamaan tuottamani mullan siirtoa ensi keväänä lavakauluksiin.

Tämän päivän annos bokashointinestettä kasvien ravinnoksi.
