News and Articles

Kenelle Bokashointi sopii?

Tämän blogin on kirjoittanut Maaret Kurki. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana. Kokeilu kuuluu laajaan Cities2030 hankkeeseen, jota rahoittaa Horizon2020 EU-ohjelma (www.cities2030.eu). 1. VAIHE: HAPATUS Biojätteiden bokashoinnin ensimmäinen vaihe on ruoantähteiden kerääminen ilmatiiviiseen ämpäriin hapattumaan. Menetelmänä biojätteiden hapattaminen sopii… Kotiprofessorin tiedekokeiluksi Biojätteiden lisäksi ämpäriin annostellaan lusikallinen mikrobi-rouhetta. EM-rouheen […]

Biojätteen keräyksen ja käsittelyn operaattorit Suomessa

Suomen Tilastokeskuksen data kertoo että erilliskerätyn biojätteen merkittävin käsittelytapa on kompostointi ja mädätys. Suomessa käsitellään vuosittain n. 400 000 tonnia biojätettä sillä menetelmällä. Kotitalouksista kerätystä sekajätteestä n. 40 % on biojätettä. Kuka prosessoi biojätteen Suomessa? Vuosittain Suomen kunnissa kerätään ja prosessoidaan biojätettä lähes 500 000 tonnia. Kuinka monta toimijaa kerää ja käsittelee biojätettä? Mitä nämä […]

Minun Bokashi-urani alku

Tämän blogin on kirjoittanut Outi Hurskainen. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana. Olen ollut kiinnostunut bokashoinnista jo usean vuoden ajan, mutta astioiden hinnan takia en ole sitä kokeillut. Käytössäni on ollut lämpökompostori sekä avokompostori puutarhajätteelle.Asun pääosin yksin omakotitalossa. Minun bokashi-urani alkoi kesäkuussa 2022 saadessani astiat ilmaiseksi tämän projektin […]

Experiment 1: Bokashi – Food waste bio composting

Lahti Living Lab carries out an experiment: Bokashi – Food waste bio composting.  The coordinator of the lab is SLEAN (P14).   The experiment was initiated in June 2022 and it was closed by the end of September 2022.  The ideation phase took circa half a month in June. The building phase which overlapped ideation and monitoring lasted from the […]

Kokemus Bokashi- kompostoinnista 

Tämän blogin on kirjoittanut Sirkka-Liisa Kaukanen. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana. Pari kuukautta alkaa olla bokashointikokemusta. Keittiöjätteitä onkin syntynyt mukavasti marjastuksen ja sienestyksen myötä. Erityisen runsaasti on syntynyt bokashointinestettä pihakasvien lannoitukseen. Nestettä tulee niin runsaasti, että sitä voi tuottaa myös naapurille. Lämpimän sään ansiosta olen säilyttänyt astioita […]

Ajatuksia Bokashi- kompostoinnin tiimoilta

Tämän blogin on kirjoittanut Sirkka-Liisa Kaukanen. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana. Sain kesäkuussa 2 Bokashi astiaa ja kompostointiaineet Tuula Löytyltä juhannuksen jälkeen. Olin utelias bokashointi-menetelmästä. Aiemmin minulla on ollut kaksikin Biolanin lämpökompostoria puutarhajätekompostorin lisäksi. Silti puutarhajätettä on viety Kolavalle joka vuosi. Joskus olen joutunut laittamaan myös sekajätteeseen […]

Bokashi in the urban food system

The blog is written by Liisa Karlsson in July 2022. It is associated with the Lahti Living Lab Bokashi bio composting experiment and Cities2030 project. Originally from Japan, the bokashi method has the potential to reduce and utilize food waste. Introducing the method to the public does not come without its problems. Although fairly low […]

Why you should compost waste food

The blog is written by Liisa Karlsson in June 2022. It is associated with the Lahti Living Lab Bokashi bio composting experiment and Cities2030 Horizon 2020 project. Money The city of Lahti is obligating the properties of five or more dwellings to sort and separate the collection of biowaste by 1 July 2022. Biowaste is […]

Lean-Agile Research Project Management

What does a balance between transparency and privacy mean to performance and progress in the research project environment? Does enhanced transparency cause a burden for researchers or project leaders? Does increasing privacy lead to self-managing teams?