Categories
Bokashi CITIES2030 Horizon2020-CITIES2030

Ajatuksia Bokashi- kompostoinnin tiimoilta

Tämän blogin on kirjoittanut Sirkka-Liisa Kaukanen. Hän osallistuu Lahti Living Lab:n toteuttamaan bokashi kokeiluun kesän ja syksyn 2022 aikana.


Sain kesäkuussa 2 Bokashi astiaa ja kompostointiaineet Tuula Löytyltä juhannuksen jälkeen. Olin utelias bokashointi-menetelmästä. Aiemmin minulla on ollut kaksikin Biolanin lämpökompostoria puutarhajätekompostorin lisäksi. Silti puutarhajätettä on viety Kolavalle joka vuosi. Joskus olen joutunut laittamaan myös sekajätteeseen ruokajätettä – ja sehän on tuntunut pahalta! Usein olen pohtinut kuinka ne omat puutarha- ja ruokajätteet saisi helposti itse kompostoitua – TUOTTAVASTI.

Valitettavasti Suomen olosuhteissa lämpökompostorista ei ole juuri hyötyä talviaikana sen jäätyessä. Sähkölämmitystäkin siihen on ehdotettu, mikä ei ole mielestäni ratkaisu tällaisena energiapulan aikana. Oksat olen silpunnut katteeksi pensasaidoille ja perennapenkin kuihtuneet kukanvarret olen laittanut puutarhakompostoriin. Usein kuitenkin keväällä mies on sen tyhjentänyt ja vienyt maatumattomat jätteet Kolavalle.

Nyt virisi uusi toivo kompostoinnin suhteen.

Juhannuksen jälkeen kävin hakemassa ison laatikon Tuulalta. Kotona avasin uteliaana laatikon. Sisällä oli kaksi kaunista kompostointisankoa. Mukana oli myös kompostoinnin lisäaineet ja mitta-astiat. Luin mukana tulleet ohjeet tarkkaan. Sitten vaan astiaa täyttämään. Välillä liruttelin nestettä kukkien lannoitteeksi. Sitähän tulikin 7 mitallista ensimmäisestä astiasta parin viikon aikana. Haju oli kyllä aika epämiellyttävää. Kaipa se oli juuri niin voimakasta. Laitoin sitä kastelukannuun ja kastelin vesiseoksella pioneja ja daalioitani sekä tomaattejakin. Kukat kasvoivat hyvin ja kauniit kukat puhkesivat kukkaan. Aine todellakin on hyvää ja edullista kasvien lannoitetta.

Parin viikon aikana ensimmäinen astia täyttyi ja laitoin sen fermentoitumaan. Fermentoitumisen jälkeen tuli aika sekoittaa se multaan vanhassa kompostorissani. Samaan aikaan täyttyy toinen sanko pikavauhtia, kun on marja-aika.

Parin viikon kuluttua oli jätteet sekoittuneet mullan seassa erinomaisesti. Multa oli hyvän näköistä. sekoittelin vielä hyvin ennen toisen sangollisen lisäämistä.


Tämä blogi liittyy Lahti Living Lab:in Bokashi-kokeiluun, jossa uudet bokashoijat testaavat ja oppivat Bokashi-biokompostointia.

Kokeilun tavoitteena on tunnistaa kotitalouksien ruokajätteen biokompostoinnin tekijöitä, mahdollistajia ja esteitä sekä suunnitella ja testata parannuksia, käytäntöjä ja ratkaisuja kotitalouksien biokompostoinnin edistämiseksi. Bokashi-kokeilu edistää asukkaiden hiilikädenjälkeä, omavaraisuutta ja joustavuutta.

Lahti Living Lab:n toimijoita ovat myös Lahden seudun jätehuoltoviranomaiset ja jätehuoltoyhtiö Salpakierto Oy. Yhdessä he ohjaavat biojätteen käsittelyä alueella. Lisäksi Esbau Oy, joka on BioProffa-laitteiden jälleenmyyjä, osallistuu toimintaan. Päijät-Hämeen Liitto edistää alueellisesti ruokajärjestelmän muutosta kestävämpään suuntaan.

Bokashi-kokeilun rahoittaa Horizon2020 projekti Cities2030.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s