H2020 – CITIES2030

“Co-creating resilient and sustainable food systems towards FOOD2030”

The main aim of Cities2030 is to future proof an effective cities regions food system (CRFS) via a connected structure centered in the citizen, built on trust, with partners encompassing the entire CRFS.

The main tasks of Smart & Lean Hub Oy

WP2 – CRFS PHILOSOPHY: ethics, RRI and gender approach

WP2 develops an ethical framework that will implement in each of the activities planned in the project. Smart & Lean contributes all tasks on this work package.

WP3 – CRFS INTELLIGENCE: structured and actionable knowledge

WP3 generates an actionable blueprint to create sustainable CRFS. Smart & Lean coordinates one task which purpose is to develop CITIES2030 System Thinking logic framework. Smart & Lean contributes all the other tasks of the work package.

WP4 – CRFS ALLIANCE: cities’ empowerment and synergies

WP4 generates an overarching development paradigm driven by resilience, focusing on re-framing policy areas within the methodological framework of city resilience, up-taking from the MUFPP+. Smart & Lean contributes to co-creation and implementation of a deployment action programme to reach 50 pilot cities.

WP5 – CRFS ANGELS: innovation, synergies and investment action

WP5 explores challenges from the real-life food system and builds capacities in all agents of the urban Food System to generate sustainable food value chains and the corresponding City and Region Food System (CRFS). Smart & Lean leads and coordinates the work to generate improvements, emerging practices, social- and technology innovations on the urban food system by implementing systematic, analytical and goal-oriented methods.

  • Programme: Horizon 2020 research and innovation programme
  • Topic: CE-FNR-07-2020 – FOOD 2030 – Empowering cities as agents of food system transformation
  • Timeline: October 2020 – September 2024
  • Project budget: 11.779.827 EUR

Articles and blogs

 Kestäviä hankintakriteerejä elintarvikepakkauksille julkisiin hankintoihin

♻️ Miten julkiset hankinnat voivat vähentää ammattikeittiöiden pakkausjätettä? Ammattikeittiöissä syntyy merkittäviä määriä elintarvikepakkausjätettä. Esimerkiksi Lahden suurimmassa valmistuskeittiössä kertyy noin 6 000 kg pakkausjätettä miljoonaa ateriaa kohden. 🌍 Vastauksena tähän Change(K)now! Interreg Baltic Sea Region – hanke on käynnistänyt pilotoinnin Lahdessa, jossa kehitetään kestäviä hankintakriteerejä elintarvikepakkauksille julkisiin hankintoihin. 🎯 Tavoitteena on:vähentää pakkausjätettävauhdittaa kiertotalouttaedistää vihreiden hankintojen käyttöönottoa…

Ruokapakkausten Kiertotalous – vaatimukset ja ratkaisut

Tervetuloa työpajaan, jossa pureudutaan ruokapakkausten kiertotalouden ratkaisuihin ammattikeittiöiden näkökulmasta. Työpajassa kuulet ajankohtaista tietoa ruokapakkausten ympäristövaikutuksista, EU:n uudesta pakkaus- ja pakkausjäteasetuksesta sekä käytännön kokemuksia ruokapalveluiden pakkausratkaisuista. Lisäksi pääset osallistumaan keskusteluun ja verkostoitumaan muiden alan toimijoiden kanssa. Työpaja järjestetään 27.8.2025 klo 13:00 – 16:00 Lahdessa. Ohjelmassa Varmistuneet puheenvuorot: Tarkempi ohjelma julkaistaan elokuun alussa. Ilmoittautuminen Paikkoja on rajoitetusti, joten varaa…

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101000640.